آتاری
سرگذشت آتاری دستی
کلیک کنید تا جزییات بیشتری نمایش داده شود
کنسول دستی بریکگیم Brick Game در ایران در دههی شصت و هفتاد به آتاری دستی معروف بود. آن روزها کمتر کودک و نوجوانی را پیدا میکردید که مشغول بازی با این کنسول محبوب نباشد؛ این داستان پیدایش بریکگیم و گیمبوی است.
اگر به شما میگفتند ۱۵ سال اول زندگیتان را با تمام خاطرات و تجربههایتان بدهید و در عوض، شانس زندگی به مدت ۱۵ سال در آیندهای دورتر داشته باشید تا تکنولوژی پیشرفتهتر را تجربه کنید، چه جوابی میدادید؟
من به این سؤال خیلی فکر کردهام؛ اما هنوز به جواب قطعی نرسیدهام. از طرفی پیشرفت تکنولوژی برای من همیشه هیجانانگیزترین جنبهی زندگی بشر بوده و بزرگترین حسرتم این است که احتمالا عمرم به پیشرفتهای بزرگ و تکاندهندهای در حد اختراع اینترنت نرسد؛ منظورم تکنولوژیهایی به سبک سریال Black Mirror است؛ مثل آپلود کردن ذهن در فضای ابری و امکان ادامهی زندگی پس از مرگ یا یادآوری دقیق خاطراتی همچون تماشای فیلم به کمک تراشهای که زیر پوست جاسازی شده است.
از طرف دیگر، نسل ما ظهور و افول فناوریهایی را تجربه کرده است که دیگر هیچوقت تکرار نخواهند شد و من همیشه از شنیدن اینکه کسی نمیداند فلاپی چیست، شگفتزده میشوم.
نوستالژیهای پیشین
نگاهی به نوستالژی های خاطرهانگیز دههشصتیها
نوستالژی: کنسول NES؛ آغازگر راه نینتندو در صنعت بازی
نوستالژی: سگا مگا درایو؛ کنسولی فراتر از خاطرات
به نظر شما اگر این تجربیات را از ما بگیرند، آیا نگاهمان به دنیا و تکنولوژی همچون قبل باقی خواهد ماند؟ گاهی به این قضیه به شکل یک بازی ویدیویی یا فیلم چندقسمتی نگاه میکنم و فکر میکنم نگاه افرادی که تنها آخرین قسمت بازی یا فیلم را تجربه کردهاند با افرادی که از همان قسمت اول درگیر داستان بودند، بدون شک فرق میکند. البته میشود خط داستان را در اینترنت خواند یا حتی سالها بعد از عرضهی قسمت اول، آن را با تماشا یا بازی کردن واقعا تجربه کرد؛ اما فکر میکنم پسنگری، لذت تجربهی بار اولی را از آن میگیرد.
بریک گیم آتاری دستی قرمز brick game red
کنسول بازی Brick Game
کنسول آتاری دستی (Brick Game)
امروز در دنیای بازی ویدیویی همهجا صحبت از پلیاستیشن ۵ و ایکسباکس سری ایکس است؛ خیلی از افراد شاید اولین تجربهشان با کنسولبازی به پلیاستیشن ۲ یا نهایتا ۱ برگردد. اما یک دههی شصتی و قدیمیتر، به احتمال زیاد کنسولهایی مانند آتاری و سگا را هم در دورهی اوج محبوبیتشان تجربه کرده و در کنارش، از بازی با کنسولهای دستی لذت برده است.
محبوبترین کنسول دستی در ایران بهاشتباه به «آتاری دستی» معروف بود؛ چون شرکت چینی سازندهی آن هیچ نسبتی با شرکت آمریکایی آتاری نداشت و در خود چین هم این کنسول با نام تجاری بریکگیم (Brick Game) به معنی «بازی آجر» عرضه شد.
کنسول بریک گیم چینی از گیم بوی نینتندو ارزانتر و فراوانتر بود
اگر خوش شانس بودید (و پولدار!)، میتوانستید در آن زمان بازی با کنسول دستی را با نسخهی اصلی و ژاپنی آن یعنی گیمبوی (Game Boy) که ساخت نینتندو بود، تجربه کنید. اما گیمبوی در آن زمان بهسختی در ایران پیدا میشد؛ درحالیکه نسخهی چینی آن در بازار فراوان بود و قیمت بسیار پایینی داشت. دستی بودن این کنسول این مزیت را داشت تا آن را مثل واکمن همه جا همراه خود برد و ساعتها به بازی مشغول بود.
بریکگیم در دههی ۹۰ میلادی اولین بار در چین عرضه شد و به خاطر فراوانی، قیمت پایین و تنوع بازیها خیلی زود به محبوبیت زیادی در دنیا و بهخصوص در روسیه دست پیدا کرد. این کنسول دستی دارای شکلی مستطیلی با گوشههای گرد و صفحهی نمایش ۱۰ در ۲۰ پیکسل تکرنگ بود، از دو باتری قلمی AA استفاده میکرد و برخلاف گیمبوی اولیه که طراحی ثابتی داشت، در اندازه، شکل و رنگهای مختلفی عرضه شد.
بریک گیم آتاری دستی آبی سبز کرم
کنسول بریکگیم در رنگهای مختلف؛ روی کنسول با اغراق به ۹۹۹۹ بازی اشاره شده
ایدهی اصلی ساخت این دستگاه از روی بازی نامآشنای تتریس (Tetris) گرفته شده بود که در سالهای ۱۹۸۴ و ۱۹۸۵ توسط برنامهنویس روسی الکسی پاژیتنوف برای کامپیوتر الترونیکا ۶۰ ساخت اتحاد جماهیر شوروی تولید شد. در واقعخیلی از افراد بریکگیم را با نام تتریس میشناسند؛ چون با این کنسول چینی بود که این بازی به شهرت جهانی رسید.
معروف ترین بازی بریکگیم، تتریس بود
بازیهای محبوب آتاری دستی در آن زمان شامل تتریس، اتومبیلرانی، تانک، مار و البته بازی Brick Breaker (آجرشکن) بود که در آن باید با شلیک توپ به سمت آجرها، آنها را نابود میکردید. این بازیها از پیش در کنسول نصب شده بود و نصب بازیهای جانبی در این دستگاه ممکن نبود. روی برخی از این کنسولها تعداد بازیهای نصبشده بهطور اغراق آمیزی تا چندین هزار نوشته شده بود که البته این فقط یک ترفند مارکتینگ بود و کوچکترین تفاوت در یک سبک بازی، یک بازی جداگانه در نظر گرفته میشد. تعداد واقعی بازیهای بریکگیم بر اساس سبک بازی معمولا بین ۱ تا ۵ بود و همیشه شامل بازی تتریس میشد. امتیازی که از انجام بازی بدست میآمد تا زمانیکه باتری از دستگاه خارج نمی شد، در حافظهی کنسول باقی میماند.
بازی تتریس بریک گیم
بازی محبوب تتریس در بریک گیم
بازی مسابقه بریک گیم
بازی اتومبیلرانی
بازی مار بریک گیم
بازی مار Snake
متاسفانه از بریکگیم تاریخچهی چندانی در اینترنت وجود ندارد و هرچه از این کنسول دستی دوستداشتنی باقی مانده، بیشتر خاطرات و تجربیات شخصی است تا اطلاعات دقیق آماری. در عوض نسخهی اصلی آن، یعنی گیمبوی که توسط شرکت نینتندو در سال ۱۹۸۹ به بازار عرضه شد، تاریخچهی طولانیتر و دقیقتری دارد. بریکگیم با همهی خوبیها و محدودیتهایش به همان شکل باقی ماند؛ درحالیکه نینتندو به توسعه و بهبود گیمبوی ادامه داد.
اگر میخواهید خاطرات گذشته را زنده کنید (یا شاید برای اولین بار بخواهید حس بازی با آتاری دستی را تجربه کنید)، میتوانید بازی اندرویدی Brick Game را از گوگل پلی به رایگان دانلود کنید. این بازی دارای ۱۹ بازی معروف آتاری دستی با همان طراحی و صدای ۸ بیتی نسخهی اصلی است؛ اما قابلیت انتخاب رنگهای مختلف دارد. در نسخهی اندرویدی این بازی حتی میتوانید امتیازهایتان را در جدول رتبهبندی (Leaderboard) ثبت کنید؛ قابلیتی که حتی تصور آن در سالهای اولیه عرضهی بریکگیم ممکن نبود.
اگر مایلید کنسول را در دست بگیرید و با آن بازی کنید، با یک جستجوی سریع در اینترنت میتوانید کنسولهای قدیمی و کارکرده را ببینید که با قیمتهای مختلف به فروش گذاشته شدهاند.
هیچ محصولی در این دسته بندی وجود ندارد.