پارچه
پارچه چیست؟ – شناخت انواع پارچه و ویژگیهای آنها
کلیک کنید تا جزییات بیشتری نمایش داده شود
پارچه یکی از پرکاربردترین و ضروریترین اختراعات بشر میباشد. پارچه لایهای انعطافپذیر است که از شبکهای از نخها و الیاف طبیعی یا مصنوعی بههمتنیده تشکیل شده است. نوع نخها یا الیاف و نحوه قرارگیری آنها در کنار یکدیگر ساختمان پارچه و خصوصیات فیزیکی آن را به وجود میآورد. پارچهها توسط بافندگی، ریسندگی یا فشردهسازی الیاف تولید میشوند. پارچه را از روشهای بافت تاری – پودی، بافت حلقوی (کشبافی یا قلاببافی)، روشهای بی بافت و گرهزدن تولید میکنند.
پارچه چیست
منشأ انواع پارچهها
پارچهها باتوجهبه منشأ آنها به چهار دسته تقسیم میشوند:
پارچههایی که منشأ گیاهی دارند؛ مانند کتان، پنبه و کنف؛
پارچههایی که منشأ حیوانی دارند؛ مانند ابریشم، پشم و خز طبیعی؛
پارچههایی که سرچشمهی معدنی دارند؛ مانند آزبست (پنبهی نسوز) و پارچههای شیشهای؛
پارچههایی که از سنتزهای شیمیایی به دست میآیند؛ مانند نایلون و پلیاستر.
پارچهها را میتوان به سه گروه الیاف طبیعی، مصنوعی و ترکیبی دستهبندی کرد که در ادامه به آن میپردازیم.
پارچههای الیاف طبیعی
پارچههای طبیعی پارچههایی هستند که انسان با بهرهگیری از طبیعت، آنها را تولید میکند. از این دسته میتوان به پوست حیوانات، پیله کرم ابریشم و دانه گیاهان اشاره کرد. اینگونه از پارچهها را میتوان بهترین انتخاب برای همه ذکر کرد.
ویژگی پارچههای طبیعی:
این پارچهها تنفس کرده و حساسیت ایجاد نمیکنند؛
نرم و بسیار بادوام میباشند؛
براثر تابش اشعه فرابنفش خورشید دچار تغیر رنگ نمیشوند؛
سازگاری بالایی با پوست انسان دارند؛
بهسرعت چروک میشوند.
الیاف نخی بیشتر از سایر الیاف چروک میشوند و معمولاً پس از اولین شستوشو آب میروند. این مدلها بسته به مرغوبیتی که دارند، رنگ پس میدهند و برای شستن آنها باید دقت بیشتری داشته باشید. منسوجات با الیاف طبیعی بههیچعنوان بید نمیزنند، اما اگر در رطوبت بمانند احتمال کپکزدگی آنها بالاست. در صنعت به طور معمول الیاف پنبه را در محلول اکسیدان میگذارند تا سفید شود. هر چه بیشتر در این محلول بمانند، سفیدتر و البته کمدوامتر میشوند. دستهبندی انواع پارچههای طبیعی به صورت زیر خواهد بود:
پارچههای الیاف گیاهی
پارچههایی که از الیاف گیاهی به وجود میآیند شامل موارد زیر میشوند:
الیاف میوهای – دانهای مانند پنبه؛
الیاف ساقهای مانند کتان و کنف؛
الیاف برگی مانند سیسال.
پارچههای الیاف گیاهی، ویژگیهای منحصربهفردی دارند که هر یک را جداگانه معرفی میکنیم:
چیت
چیت، نوعی پارچه نخی با الیاف گیاهی است که در طرحها و رنگهای مختلف در بازار وجود دارد. اگر نگاهی به لحاف و تشکهای قدیمی بیندازید، قطعاً میتوانید این نوع پارچه را روی آنها ببینید. پارچه چیت حساسیتزا نیست، هوا را بهخوبی از خودش عبور میدهد و دوام بسیار بالایی دارد. استفاده از پارچه چیت، باعث تعریق کمتر و خنکی بدن میشود. قیمت پارچههای چیت نسبت به دیگر پارچهها کمتر است و برای انواع مصارف خانگی از جمله دستگیره آشپزخانه، روتختی، روبالشتی، روتشکی، پرده آشپزخانه و گاهی تزیینات اتاق کودک به کار میرود.
پارچه چیت
متقال
متقال، نوعی پارچه بیرنگ (عموماً به رنگ سفید یا نباتی) است که از الیاف پنبه بافته میشود. متقالها محصولاتی سبک، خنک و بسیار مقاوم هستند. به دلیل جذب رطوبت بالا، از متقال برای گردگیری منازل استفاده میشود. متقال نرم است و بهراحتی اتو میشود. از این محصول برای دوخت انواع کالای خواب، لباسهای مردانه و یا ساکهای پارچهای و کیف و کفش استفاده میشود.
متقالها دو نوع دارند که نوع اول آنها صددرصد پنبه و نوع دیگر، متقال موادی است. متقال موادی، از ترکیبشدن با مواد دیگر مانند پلیاستر یا فیلامنت تولید میشود. امروزه این محصولات در رنگهای گوناگون هم تولید میشود که طرفداران زیادی دارد.
پارچه متقال
چلوار
چلوار نوعی منسوجات پنبهای است که از الیاف پنبهی نیمه پردازش شده تولید میشود. ازآنجاییکه پردازش این منسوجات ناتمام انجام شده، رنگ اغلب آنها کرم یا خاکستری است و میتوانند پایهای مناسب برای رنگآمیزی باشند. از این محصول برای دوخت پیراهن، ملحفه، زیرجامه و روبالشتی استفاده میشود. چلوارهای سفید و روشن به دلیل تراکم کم تاروپود، کمتر برای دوخت لباس استفاده میشوند.
پارچه چلوار
کرباس
کرباس یا کرپاس، پارچه پنبهای سفید و درشتبافت است. این پارچه ضخیم، آهاردار و با تراکم تاروپودی کم است. زنان و مردان روستایی در گذشته از آن جامه میساختند و برای کفن نیز به کار میرفت. امروزه به دلیل ضخامت زیاد نخهای تاروپود، چندان مناسب دوخت لباس نیست. اما کاربردهای فراوانی همچون استفاده بهعنوان لایی کت، پارچه شمارهدوزی و کاموادوزی دارد.
پارچه کرباس
کتان
یکی از محبوبترین منسوجاتی که با الیاف گیاهی بافته میشوند پارچههای کتان هستند. کتان نوعی الیاف خشک و خشن است که زود چروک میشود. اما به دلیل خنک بودن این پارچه، کاربرد بسیاری در تولید پوشاک و خصوصاً پوشاک مناسب فصل تابستان دارد.
پارچههای صددرصد کتان، رنگپذیری کمی دارند. کتانهای رنگی در هنگام شستوشو رنگ پس میدهند، مگر اینکه پارچهی کتان در ترکیب با مواد شیمیایی باشد. منسوجات کتان در ضخامتهای گوناگون بافته میشوند که ضخیمترین نوع آن بزرنت نام دارد.
پارچه کتان
جین
جین، نوعی پارچهی کتانی با بافت راهراه و ضخیم است که به نام پارچه دنیم نیز شناخته میشود. در بافت این پارچهها، پود از زیر دوتار یا بیشتر عبور میکند. این پارچه دارای دوام و استحکام بالاست. پارچه جین زیبایی منحصربهفردی دارد و قیمت آن بسیار مناسب است. این نوع پارچه هم مطابق فصل، دارای جنس نازک و ضخیم است. نکته بسیار مهم این است که پارچه جین از جمله مهمترین و بهترین پارچهها برای مد و زیبایی به شمار میرود.
اگرچه امروزه گونههای مختلفی از پارچه جین موجود است ولی اصل این پارچه به دلیل استحکام و طول عمر زیاد برای لباس کار استفاده میشود. در ایران گاهی به این نوع پارچه “لی” هم میگویند که در اصل نام تجاری یک برند است. این پارچه ابتدا در فرانسه تولید میشد، سپس در دوران تب طلا (gold rush) در امریکا به پوشش اصلی لباس مردانه بین طبقه کارگر و معدنچیان تبدیل شد.
پارچه جین
مخمل
مخمل، نوعی پارچه کرکی است که از ابریشم، پنبه، کتان یا پشم بافته میشود. پارچه مخمل بسیار زیباست و جلوهگری خوبی دارد. از این پارچه برای دوخت انواع پوشاک پاییزه و زمستانه استفاده میشود. این محصول بهعنوان رو مبلی، والان پرده، روتختی و موارد دیگر هم کاربرد دارد.
مخمل به علت دشواری ساخت و تولید، معمولاً جزء پارچههای اشرافی و لوکس محسوب میشود؛ گرچه با پیشرفت فناوری روز، تولید آن هزینه کمتری پیدا کرده است. صفت «مخملی» اشاره مستقیم به لطافت و نرمی این نوع پارچه دارد و منظور از آن «به نرمی مخمل» است.
پارچه مخمل
ململ
ململ نوعی پارچهی نخی لطیف، نازک و سفید است. الیاف پنبهای و نرم آن باعث میشود زمانی که روی پارچه دست میکشید، نرمی را در دستتان احساس کنید. این پارچه به دلیل سفتی و استحکام آن، کاربردهای فراوانی دارد. پارچه ململ مقاومت زیادی در برابر کشیده شدن دارد و برای تولید لباس های جذب گزینه ی مناسبی محسوب نمیشود. نخی و نازک بودن پارچه ململ موجب کاربرد آن در دوخت پرده نیز میشود.
پارچه ململ
آغبانو
پارچهای نازک و پنبهای است که بیشتر برای چارقد و چادر مصرف میشود.
پارچه آغبانو، نوعی مدل نخی از الیاف پنبه است که عموماً برای دوخت چادر و روسری کاربرد دارد. این نوع الیاف نیز خنک است و طرفداران زیادی دارد.
پارچه آغبانو
بامبو
بامبو لیفی طبیعی است که بهتازگی وارد صنعت نساجی شده و استفاده از آن روزبهروز در حال افزایش است. بامبو انعطافپذیر، نرم، دارای ظاهری براق و دوستدار محیطزیست است. الیاف بامبو میتوانند نرمتر از الیاف ابریشم و پنبه باشند. از دیگر ویژگیهای آن میتوان به جذب بسیار سریع رطوبت و عرق بدن و درعینحال خاصیت بوزدایی آن اشاره کرد. علت این امر ساختار کانالی و سوراخدار بودن لیف بامبو است. قابلیت تنفس پذیری و گرم نگهداشتن در محیطهای سرد از دیگر مزایای این نوع پارچه است. اما خصوصیات برجسته این محصول که باعث محبوبیت بسیار آن شده خواص آنتی باکتریال آن است.
پارچه بامبو
دبیت
دَبیت پارچهای نخی، کلفت، محکم، بادوام و نسبتاً ضخیم است. کاربرد آن بیشتر برای آستر لباس و رویه لحاف است و در ایران برای شلوارهای بختیاری نیز استفاده میشود.
دبیت معمولاً رنگ تیره قهوهای یا مشکی دارد و نوع علی اکبری آن از همه مرغوب تر است. مرغوبیت این پارچه به خاطر رنگ ثابت و نرمی آن میباشد.
حاج علی اکبر، تاجر یزدی که بعدها نام خانوادگی شرکاء را برگزید از تجار بازار تهران بود که دبیت را به کارخانههای دبیتبافی سفارش میداد و در تجارت آن نقش مهمی داشت.
پارچه دبیت
پارچههای الیاف حیوانی
نوع دیگری از انواع پارچه وجود دارد که از الیاف حیوانی تهیه میشوند. این مدلها، اولینبار توسط کسانی تهیه شد که در کوهستانها زندگی میکردند و شغلشان پرورش دام و خصوصاً گوسفند بود. این نوع پارچه از مو، کرک و پشم حیوانات ساخته میشود. برخی از این نوع پارچهها مانند پارچه ابریشم از تارهای کرم ابریشم ساخته میشوند. از معروفترین الیاف حیوانی میتوان به انواع پشم، کشمیر و موهر اشاره کرد. پارچههای الیاف حیوانی، ویژگیهای منحصربهفردی دارند که هر یک را جداگانه معرفی میکنیم:
پشم
پشم را میتوان محبوبترین و متداولترین الیاف حیوانی در صنعت نساجی نامید. پارچههای پشمی بیشتر از هر پارچهای رطوبت را جذب و حرارت را دفع میکنند؛ در نتیجه لباسهای پشمی رطوبت هوا را میگیرند و بدن را گرم نگه میدارند. منسوجات بافته شده از پشم، کاربرد فراوانی دارند و بهخوبی از شما در برابر سرما محافظت میکنند؛ به همین دلیل برای بافت و تولید اکثر پوشاک زمستانی از پارچه پشمی استفاده میکنند. مدلهای پشمی در عین زیبایی و مرغوبیت، نسبت به روشهای شستوشو بسیار حساساند. اگر پارچه پشمی بهدرستی شسته نشود، بهسرعت تغییر شکل میدهد.
پارچههای پشم برای تهیه انواع لباسهای گرم و لباسهایی که رسمی بودن آنها مهم است، به کار میروند. بهتر است برای تهیه لباسهای پشمی از آستر استفاده کرد تا پارچه به طور مستقیم با سطح پوست تماس پیدا نکند.
پارچه پشمی
موهر
موهر از دیگر پارچههایی است که منشأ حیوانی دارند. این الیاف از بز آنگورا تهیه میشود. کاربرد آن در تولید لباسهای گرم و مناسب فصل پاییز و زمستان است. علاوه بر اینها، پارچه موهر در تولید پارچه آستری، کت و نمونههای پرزدار مبل استفاده میشود.
پارچه موهر
کشمیر
این پارچه از موی بز کوهی تهیه میشود. این نام برگرفته از کشمیر هند است که این پارچه در ابتدا آنجا ساخته شد. شاید بتوان گفت زیباترین مدل تهیه شده از الیاف حیوانی، پارچه کشمیر است. کشمیر یکی از نرمترین و ظریفترین الیاف حیوانی به شمار میرود. این پارچه اغلب به رنگهای خاکستری، زرد نخودی و سفید وجود دارد. الیاف کشمیر بسیار کمیاب و گرانقیمت است. این الیاف، بسیار گرم بوده و برای فصل سرما بسیار مناسب است. این پارچه عموماً برای تولید پوشاک، شال گردن، کلاه، جورابهای کشبافت و پالتو استفاده میشود.
کشمیر بافتی ظریف، محکم، سبک و لطیف دارد و پوشاک تهیه شده از آن دارای کیفیت بینظیری هستند. کشمیر با الیاف نرم و لطیفش شناخته میشود که بهصورت طبیعی پوششی سبک و بدون پرز را فراهم میآورد. این الیاف بهسادگی در حالات مختلف قابلاستفاده بوده و به شکل نخهای سبک یا سنگین تنیده میشوند. پشم آنگورا را نیز به اسم کشمیر میشناسند.
پارچه کشمیر
فوتر یا نمد
پارچههای فوتر از الیاف پشم و موی بز تولید میشوند. الیاف فوتر به شدت باعث گرما میشوند و بهترین نوع این پارچه برای پالتو مناسب است. فوترهای پالتویی، کوبیده شدهاند و حالت شل و وارفته ندارند، تکرنگ هستند اما تنوع رنگ زیادی دارند.
برای تهیه نمد (نمدمالی) عمل بافتن انجام نمیشود بلکه با ایجاد فشار و رطوبت و حرارت، موجب درهم رفتن الیاف پشمی میشوند. دو خاصیت جعد یابی و پوستهای شدن پشم امکان تولید نمد را فراهم میکنند.
پشمی که برای تولید نمد به کار میرود پشم بهاره گوسفند با الیاف بلند است. از صابون و زرده تخممرغ نیز میتوان برای بهترشدن کیفیت کار استفاده کرد. مقدار پشمی که برای هر مترمربع نمد لازم است با مقدار پشم لازم برای تولید قالی برابر است اما چون زمان تولید نمد بسیار کوتاهتر است (حدود یک روز) قیمت آن پایین است.
پارچه فوتر
ماهوت
واژه ماهوت در اصل هندی است. ماهوت، پارچهای ضخیم، تمام پشم، نرم، کمی براق و با سطح پرزدار است. کاربرد آن در لباسهای زنانه، مردانه، کت و پرده میباشد. در قدیم نوعی کلاه که رویه آن از ماهوت بود دوخته میشد و به نام کلاه ماهوتی معروف بود. نوعی پارچه ماهوت سبزرنگ که میز بیلیارد را با آن میپوشانند ماهوت سبز نام دارد.
این پارچه با دستگاه بافندگی چهار وردی بافته میشود. در اروپا شهر لیدن هلند از مراکز اصلی تولید ماهوت بود. در ایران، این پارچه در شهر کلاته خیج از توابع استان سمنان تولید میشود.
پارچه ماهوت
برک
برک، محصول دستبافت ضخیمی است که بافتی ریز دارد و از کرک بز یا شتر تهیه میشود. این مدل عموماً برای تهیه کت و شلوارهای مردانه، ژاکت، بلوز و گاهی پتو استفاده میشود. این پارچه در دو نوع ساده و چهارخانه وجود دارد. پارچه برک گرم است و وزن کمی دارد و به جهت نگهداری آسان بسیار پرطرفدار است. برک معمولاً به رنگهای خاکستری، سفید، مشکی، شیری و قهوهای تولید میشود.
پارچه برک
ابریشم
ابریشم از مرغوبترین پارچههاست که در تهیه لباس رسمی و مجلسی کاربرد زیادی دارد. برای تولید آن از پیله کرم ابریشم استفاده میشود. پارچهی ابریشم طبیعی به نگهداری زیادی نیاز دارد. آن را نباید با آب شستوشو داد و با حرارت اتو کرد و بهتر است با بخار شستوشو و خشک شود. ابریشم رنگپذیری بسیار خوب و طیف رنگی گستردهای دارد. ابریشم مصنوعی، ترکیبی از ابریشم با مواد دیگر است و شباهت زیادی به ابریشم طبیعی دارد. پارچههای صددرصد ابریشم بسیار گران هستند و دوام کمتری نسبت به ابریشم مصنوعی دارند. به همین دلیل انواع دیگری از ابریشمهای ترکیبی مانند تافتهی ابریشم و ساتن ابریشم ساخته شدند که بسیار پرطرفدار هستند. بیشترین پارچه های موجود در بازار ابریشم مصنوعی و یا ترکیبی هستند.
پارچههای ابریشمی از جمله بهترین و نرمترین پارچههای دنیا محسوب میشود همچنین یک نوع خاصیت براقی دارند که اگر از زوایای مختلف به آن نگاه کنید شاهد تغییر رنگ پارچه در جهات مختلف میشوید.
پارچه ابریشم
چرم طبیعی
چرم از دباغی پوست حیوانات مختلف مانند گاو، گوسفند، شترمرغ، کروکدیل، مار و حتی کوسه تهیه میشود. چرم، پارچهای بسیار زیبا و چشمگیر است که خاصیت گرمازایی بالایی دارد. چرم به دلیل داشتن ویژگی تنفس پذیری جایگاه مهمی را در بخش پوشاک به خود اختصاص داده است. چرمهای اصیل معمولاً گرانقیمت هستند و پارچهای خاص و زیبا برای پوشش محسوب میشوند.
پارچه چرم طبیعی
جیر
جیر از پوست بز و گوساله تهیه میشود. طی فرایند و مراحل خاص بهوسیله دستگاههای مخصوص، رخ آن را پرداخت میکنند و سطح گوشتی را بهصورت مخملی در میآورند. جیر، بیشتر بهعنوان آستر در داخل دیگر محصولات استفاده میشود. از پارچه جیر معمولاً برای پوشیدنیهایی استفاده میشود که نیاز به دوام و مقاومت بالا دارند (مانند کفش). اما به دلیل اینکه این پارچه مانع عبور هوا از منافذ خود میشود بسیار گرم است.
پارچه حیر
پارچه با الیاف معدنی
این نوع الیاف بهصورت لیف در دسترس نیستند و ریشه معدنی دارند. به زبان ساده پارچههای الیاف معدنی را با انجام عملیات خاصی به دست میآورند. برخی از الیاف مانند نخهای طلا و نقره، معدنی هستند و در دوختههای سنتی ایرانی مانند رودوزی گلابتون به کار میروند. پارچههای الیاف معدنی هم ویژگیهای منحصربهفردی دارند که هر یک را جداگانه به شما معرفی میکنیم:
پنبهی نسوز
آزبست یا پنبه نسوز از جمله مهمترین پارچهها در دسته الیاف معدنی است. این پارچه عایق حرارت و برق است و به همین دلیل برای مصارف صنعتی و بهویژه دوخت لباس آتشنشانها و برقکاران کاربرد دارد.
پارچه پنبه نسوز
پارچه شیشهای
الیاف شیشه از حرارت دادن مواد معدنی، بهطوریکه قبل از بلور شدن سرد شوند، تهیه میشود. الیاف شیشه، الیاف ظریف و خمش پذیری هستند که از شیشه ساخته میشوند. این الیاف با قطر ثابت حدود ۵ تا ۲۵ میکرون و طول نامحدود تولید میشوند. الیاف شیشه طی سالیان متمادی بهخاطر استحکام، سفتی زیاد، مقاومت در برابر خوردگی، انعطافپذیری در طراحی و مزایای دیگر، به طور گسترده در صنایع گوناگون مورداستفاده قرار گرفتهاند. الیاف شیشه، موارد استفادهی فراوانی از جمله در صنایع عایقکاری، صنایع ورزشی، صنایع هوافضا، خودروسازی، نیروگاههای بادی و کلاه ایمنی موتورسواران دارند.
پارچه شیشه ای
پارچههای الیاف مصنوعی
در میان انواع منسوجات میتوان پارچههایی را دید که پایه و منشأ آنها شیمیایی است و به الیاف مصنوعی شهرت دارند. الیاف پارچههای مصنوعی از مواد غیر ارگانیک (و یا مواد ارگانیک ترکیبشده با مواد شیمیایی) ساخته میشوند. پارچههای مصنوعی باتوجهبه هدفی که برای آن تولید میشوند ویژگیهای متفاوت و فراوانی دارند. برخی از آنها سبک و فوقالعاده ظریف هستند و برخی جاذب رطوبت بوده و بهسرعت خشک میشوند. انواع اندکی از آنها بسیار لوکس و مشابه پارچههای طبیعی دیگرند و برخی بسیار مقاوم و ضخیم میباشند.
این محصولات ساخته دست انسان و ماشینآلات هستند و از مهمترین ویژگیهای آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سبکی
استحکام
حجم کم
آب نرفتن
نپوسیدن
ساییده نشدن
پارچههای الیاف مصنوعی هم ویژگیهای منحصربهفردی دارند که هر یک را جداگانه معرفی میکنیم:
آکریلیک
آکریلیک نوعی پارچه بهدستآمده از مواد شیمیایی است که از طریق پلیمریزاسیون آزاد رادیکال آکریلونیتریل مونومر تولید میشود. ترکیب این پارچه شبیه به پشم است اما کشش بسیار بیشتری نسبت به آن دارد. این نوع پارچه مقاومت بسیار خوبی در برابر نور خورشید دارد، بهراحتی پوسیده نمیشود و تغییر رنگ نمیدهد. در یککلام مقاومت این پارچه بسیار بالاست. آکریلیک بافت نرمی دارد و از جمله پارچههای گرم به شمار میرود و برای دوخت انواع پوشاک مناسب است.
پارچه آکریلیک
ریون
ریونها منسوجاتی تولید شده از بازسازی سلولزی هستند. معمولاً پارچهای را ریون مینامیم که حالت کشی و حتی توری دارد. این پارچه، به دلیل آنکه روی تن به زیبایی مینشیند، برای دوخت انواع لباسهای مجلسی، مانتوی بلند، تونیک و دامن بکار میرود. ریون رنگپذیری بالایی دارد و در انواع رنگها دیده میشود.
پارچه ریون
نایلون
نایلون یکی از پارچههای پرکاربرد در زندگی بشر به شمار میرود. پارچه نایلون، ابتدا بهعنوان یک جایگزین مصنوعی برای ابریشم اختراع شد. نایلون ابتدا برای ساخت برس مسواک و جوراب زنانه استفاده میشد سپس در جنگ جهانی دوم برای تولید چتر نجات نیز از آن استفاده شد.
نایلون استحکام خوبی در برابر سایش و کشش دارد و فوراً خشک میشود، زیرا رطوبت کمی به خود جذب میکند. از نخ نایلون برای تهیه جوراب ساق بلند، آستری، مایوی شنا، لباس ورزشی، پارچه دانتل، بارانی، پوشاک پلیسه دار و پارچههای کشباف استفاده میشود.
دلیل استفاده از نایلون در لباس مردانه یا زنانه قیمت مناسب، استحکام زیاد و قابلیت شستوشوی بالای آن میباشد.
پارچه نایلون
پلیاستر
یکی از راحتترین الیاف ساخته شده توسط بشر، پلیاستر است. دلیل محبوبیت پلیاستر، دوام بالای الیاف آن میباشد که برای استفاده در لباس مردانه و زنانه مناسب است. الیاف پلیاستر کاملاً مصنوعی است. برای تولید این فرآورده از ترکیب دی متیل ترفتالات (یا اسید ترفتالیک) و مونو اتیلن گلیکول در مجاورت کاتالیستهای مناسب، استفاده میشود. پلیمر حاصل از ترکیب این دو ماده توسط پمپ از صفحات رشته ساز عبور داده میشود که تحت تأثیر هوای سرد به شکل لیف تبدیل میشوند.
پارچه پلیاستر حتی زمانی که خیس میشود، مقاومت فوقالعادهای در برابر چروک شدن دارد. اگر پلیاستر با الیاف طبیعی مخلوط شود، در تهیه منسوجات سبکوزن مانند پارچههای پردهای، ساتن، پیراهن و بلوز مورداستفاده قرار میگیرد. این پارچه به علت خاصیت اتوپذیری زیاد آن، در تهیه پارچههای پلیسهدار زنانه استفاده میشود.
مشکلی که در این نوع پارچه با آن روبهرو میشوید این است که هوا در بین الیاف پارچه از گردش مناسبی برخوردار نیست.
پارچه پلی استر
پلی یورتان
پلی یورتان یک پلیمر متشکل از زنجیرهای از واحدهای آلی پیوند شده با لینکهای کاربامات (یورتان) است. محصولات پلی یورتان کاربردهای بسیاری دارند و سهچهارم مصارف جهانی از محصولات پلی یورتان به شکل فوم است.
پارچه پلی یورتان
لاکرا
اسپندکس، لاکرا یا الاستین یک پارچهی مصنوعی است. لاکرا با خاصیت کشسانی فوقالعادهاش شناخته میشود که از پلاستیک طبیعی محکمتر و بادوامتر است. این پارچه در مواردی استفاده میشود که کشسانی، بهخصوص برای راحتی مدنظر است؛ مانند کاربرد آن در لباسهای ورزشی. میتوان گفت لاکرا پارچهای لوکس و گرانقیمت است. لاکرا در جهت عرضی کش میآید و به همین دلیل پارچههایی که درصدی لاکرا دارند نهتنها دوام بیشتری دارند بلکه در حفظ ظاهر هم پیشتاز هستند، یعنی بهاصطلاح زانو نمیاندازند و از فرم خارج نمیشوند.
پارچه لاکرا
پارچههای ترکیبی
پارچههای ترکیبی، بیشتر برای بهرهمندی از مزایای پارچههای طبیعی و برخورداری از استحکام الیاف مصنوعی با ترکیب کردن درصدهای مختلفی از این مواد تولید میشوند. البته همیشه ترکیب این الیاف در جهت ارتقای کیفی محصول نیست و گاهی تنها دلیل آن کاهش قیمت تمام شده پارچه است.
هیچ محصولی در این دسته بندی وجود ندارد.